info@sangvatningsbutiken.se   +46 (0) 8 765 46 05

Kategorier

Menu

Fakta om sengevæting

Sengevæting er vanligvis definert som barn over fem år som ufrivillig tisser i sengen om natten. Sengevetting eller enurese er mer vanlig enn mange tror-omtrent hver tiende syvåring tisser regelmessig i sengen om natten. Blant femtenåringene har tallet sunket til en av hundre.

Selv om alle kan bli påvirket, er det mer vanlig hos gutter enn hos jenter, og årsaken kan ofte være arvelig. Den vanligste årsaken til sengevæting er en senere modning av nervesystemet som styrer blæren. Det vokser vanligvis bort av seg selv, men hos noen mennesker er problemene i ungdomsårene. Andre årsaker til sengevæting kan f.eks. på grunn av hormonet vasopressin som styrer nyrens urinproduksjon, eller hvis et barn har vært tørt i seks måneder og deretter begynner å urinere i sengen, kan det i stedet skyldes for eksempel urinveisinfeksjon eller forstoppelse.

Små barn (under fem år) ser vanligvis ikke på sengevæting som et stort problem. Når de blir eldre, kan det imidlertid være vanskelig for både barn og foreldre. Det er ikke uvanlig at barnet synes det er flaut, påvirker selvtilliten og bekymrer seg for å sove bort. Gjentatte skift av sengetøy og avbrutt nattesøvn kan skape irritasjon og frustrasjon hos foreldre - det er helt naturlig. Men overfor barnet er det viktig å vise kjærlighet og forståelse og prøve å avdramatisere situasjonen.